Ofiste Enerji Tasarrufu Nasıl Yapılır?
Bugün en büyük sorunlarımızdan ve giderlerimizden biri ay sonunda cebimizi yakan faturalar. Kimi zaman beklenmedik zam oranları ile şaşırıyoruz kimi zaman beklesek bile yine de inanmak istemiyoruz. Özellikle kış aylarında ısınma için ekstra giderlerimiz oluyor ancak yaz mevsiminin de geri kalır yanı yok bu sefer de sıcaktan bunalıp klimalara sarılıyoruz. İşveren olarak her bir harcama bir kalemi oluşturuyor. Şirket giderlerinde tasarruf etmek için belli başlı şeylere dikkat etmek gerekiyor. İş yerinde tasarruf kalemlerini belirlerken en ön saflarda rastladığımız enerji tasarrufu konusuna dair birkaç notumuz var.
İş Yerinde Enerji Tasarrufu
Ofiste tasarruf etmek için yapılması gerekenleri birkaç madde ile paylaşalım. Bunların başında elbette gün ışığından mümkün olduğunca faydalanmak var!
• Ofise erken geldiğinizde özellikle kış aylarında hava karanlık olabilir. Bu nedenle ışığı açmanız gerekebilir. Ancak sonrasında gün ışığından mümkün olduğunca faydalanın. Ayrıca bu durum gözleriniz için de iyi. Lambaların ya da spot ışıkların gözünüzde yaratacağı tahribatı da önlemiş olursunuz.
• Mesai saati bittikten sonra otomatik olarak kapanan sistemleri tercih edebilirsiniz ya da lavabo, mutfak gibi yerlere otomatik yanan lamba sistemlerinden edinebilirsiniz. Böylece çıkarken kapatılması unutulan lambalar da tarihe karışmış olur. Artık günümüzde lambalar da akıllı!
• Aydınlatma cihazlarını satın almadan önce mutlaka enerji tasarruflu olanları tercih edin. Belki ilk etapta biraz daha fazla para vermeniz gerekebilir ancak uzun vadede size kar olarak geri dönecektir.
• Ofiste enerji harcayan en büyük kaynaklardan biri klimalardır. Oda sıcaklığını kışın 18-20 dereceye sabitlemeniz yazın ise ortalama 24 derecede bırakmanız doğalgaz ve elektrik faturanıza olumlu yansıyacaktır.
• Klimaları direkt güneş ışığına maruz kalan yerlerden uzak tutun. Bakımlarını düzenli olarak yaptırın böylece olası arızalardan kaynaklanan düşük enerji verimini de ortadan kaldırmış olursunuz.
• Bekleme modundan kaçının. Özellikle ofisten çıkarken cihazları bekleme ya da uyku modunda bırakmayıp direkt kapatın. Böylece hem bilgisayarınızı ya da elektronik cihazınızı korumuş olursunuz hem de enerji tasarrufu sağlarsınız.
• Enerji harcanmasına neden olan bir diğer konu da yazıcılardır. Mümkünse yazıcı kullanmak yerine atık kâğıtları kullanmayı tercih edin. Böylece kâğıt israfının da önüne geçmiş olursunuz.
• Binada kullanılan enerji çeşitlerinden biri de yenilenebilir enerjidir. Ofiste %100 yenilenebilir enerji kullanımınız mümkündür.
• Geri dönüşüme mutlaka gereken önemi verin. Geri dönüşüm sayesinde hem ekonomiye hem doğaya hem de şahsi faturanıza katkı sağlamış olursunuz. Ofislerde de geri dönüşüm konusunda dikkatli ve özenli olmakta yarar var. Özellikle atıkları plastik, metal ve kâğıt olarak ayrı geri dönüşüm kutularında tutmak hem çevreye hem kendimize yapacağımız en büyük iyiliklerden biridir.